Carnaval

Gisteren is het hier weer losgebarsten. De carnaval is begonnen.
Of nou ja, ik moet het wel goed zeggen natuurlijk; vastenavend. Want zo heet dat in dit gedeelte van Noord-Brabant. Bergen op Zoom wordt omgetoverd tot Krabbegat en vanaf nu zal het tot aan carnaval, ik bedoel vastenavend, ieder weekend feest zijn.

11-11

Het begint natuurlijk al een beetje met de elfde van de elfde.

Hier trappen ze dan af bij “De Geit van Mie D’n Os”. Dit beeldje is een verwijzing naar een legende uit de 19e eeuw. Volgens die legende zou een zekere Mie (overigens verre familie van mij) een geitje hebben gehad dat per ongeluk in het prikkeldraad terechtkwam en zo een stuk van haar uier verloor. Het liedje dat hierover gemaakt werd dient als een volksliedje tijdens de vastenavend. Bij het beeld van de geit wordt het liedje dan ook gezongen. Bij het beeld wordt na het bekendmaken van het motto aan alle daar verzamelde krabben, de Kale N’Eed afgelegd. Hierbij spreekt de Gròòtste Boer het geitje toe, om zo de vastenavend in te luiden. Ook de prins houdt een toespraak aan zijn volk en daarna wordt nog de Zevensprong gedaan.

Je leest het goed; er wordt tegen een bronzen geit gepraat, gezongen en er wordt omheen gedanst.

Dit klinkt voor velen een tikkeltje raar. Maar de Bergse vastenavond is dan ook echt een traditionele carnavalsviering.

Gisteren was, zoals ze dat hier noemen, Neuzebal. Tijdens het Neuzebal, dat drie weken voor de echte vastenavend wordt gevierd, wordt het vastenavendsliedje door de prins bekendgemaakt. Na het Neuzebal wordt er in Krabbegat ieder weekend tot Aswoensdag vastenavend gevierd.

Toeter op je waterscooter

De mensen hier verkleden zich met boerenkielen, lampenkappen, bontjassen, gordijnen en een rode zakdoek. We zijn dus geen steward(ess), politieagent(e), bouwvakker, brandweerman/vrouw of indiaan. De Village People zie je hier dan ook niet voorbij komen.

Ook hebben we geen toeter op je waterscooter muziek of ander lawaai welke in deze tijd bij Omroep Brabant wordt uitgezonden. Ieder weekend klinken dweilbandjes door de speakers of spelen ze live in de cafés. Je hoort ook alleen maar liedjes die speciaal voor de Bergse vastenavend zijn geschreven.

Een dweilband? Hoe klinkt dat dan? Nou, zo 🙂

85f235522dbe590bab54af7fff643a5b
Dweilband Krabbestamp in café de Mortier – Schilderij door Hendrik Boot
Ieder weekend los?

Vanaf nu zal het dus tot aan Aswoensdag enorm druk zijn in de stad met feestgangers.

Maar hoe gezellig ik dweilbandjes ook vind, ik heb he-le-maal niks met de vastenavend. Al zolang ik me kan herinneren vind ik de vastenavend een ware verschrikking. De drukte en het gezuip; ik kan het niet hebben. Laten we eerlijk zijn, het is dan wel een feest van traditie, ook hier is het bier niet aan te slepen!

In mijn kinderjaren vierden we het natuurlijk wel op school en ging ik met mijn ouders mee en ook in mijn tienerjaren was ik in de stad te vinden. Het is me wel degelijk met de paplepel in gegoten. Maar als kind zijnde had ik geen keuze en als tiener wilde je op zaterdagavond ook niet thuis zitten.

Ik heb ooit eens broodnuchter in een borrelbus gezeten omdat ik niet naar huis mocht fietsen van mijn moeder en dat was zo’n beetje de meest gênante ervaring ooit.
Overigens vind ik de borrelbus wel een goed initiatief; deze touringcars rijden tijdens de vastenavend vanuit de stad naar de verschillende dorpen eromheen om de mensen tegen een kleine vergoeding bij vooraf bepaalde haltes thuis te brengen.

Gelukkig ben ik niet de enige die er niet van houdt; mijn wederhelft vind er ook niks aan. En dus bleven we tot  nu toe altijd thuis.

Kadetjesbal

Tot nu toe dus, want Owen wil heel graag naar de vastenavend. Op de peuterspeelzaal kreeg hij een folder mee en bij oma (bedankt hè, ma) heeft hij genoeg filmpjes en foto’s gezien. Hier op het dorp wordt vandaag het Kadetjesbal georganiseerd; een soort Neuzebal maar dan voor de kinderen. Daarom trekken we er vanmiddag op uit. Hij krijgt traditiegetrouw een gordijn om en een rode zakdoek en dan zien we wel wat hij er daadwerkelijk van gaat vinden.

Overigens, toen hij nog maar een maand of 2 oud was stond hier op de maandag de Prins met zijn voltallige gevolg op de stoep met de vraag of ze even op kraamvisite mochten komen. Op de carnavalsmaandag brengen ze namelijk een bezoek aan de ouderen in de verzorgingstehuizen, de zieke mensen en ook aan de pasgeboren baby’s. Totaal overrompeld heb ik ze maar binnen gelaten.  Het aapje, met rode zakdoek uiteraard, ligt nog steeds boven tussen zijn knuffels. Had ik dat geboortebord maar wat sneller van het raam af moeten halen.

Dat ik niet van carnaval hou, betekent niet dat ik mijn kinderen dit feest zal onthouden. Owen is oud genoeg om zelf aan te geven wat hij wel en wat hij niet wil. Hij wil graag naar “dumpke aan ze neus” zoals hij het zelf noemt en dus zet ik mezelf er maar even over heen. Even de schouders eronder zullen we maar zeggen.

Wie weet vind hij het geweldig en geniet ik net zo hard met hem mee
maar wie weet wil ie ook naar 10 minuten weer naar huis en dat is ook prima. Misschien zelfs wel beter 😉

Hou jij wel van carnaval?

De uitgelichte afbeelding komt van Gazet Bergen op Zoom .

5 Replies to “Carnaval”

  1. Carnaval vind ik wel grappig, maar niet als je als een van de weinige nuchtere tussen al die zuipende mensen staat. Ik heb er wat dat betreft weer minder mee maar waar ik me het meeste aan erger (maar dat moet ieder voor zich weten) is dat sommigen hun zieke kind mee zullen met 40 graden koorts en het dan op een zuipen zetten want ja papa en mama hadden zich toch verheugd op carnaval. En dan kan ik echt een heks worden en dus ga ik maar weer naar huis. Ik kan daar echr niet tegen dat sommigen hun eigen belang voorop zetten wat dat betreft. Maar goed, verder vind ik carnaval wel leuk hoor 😂

    Liked by 1 persoon

  2. Ik heb het als tiener echt keihard gevierd, maar de laatste jaren totaal niet meer. Als Ubbe er om vraagt als hij groter wordt zal ook ik mijn bulle weer gaan zoeken, maar verder dan (misschien) de optocht hier op t dorp kom ik niet hoor komende jaren!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s